PRAVILNA IZBIRA SMUČARSKIH ČEVLJEV

Pancerji so pomemben del smučarske opreme, saj povezujejo smučarja z smučmi, te pa so povezana z podlago smučišča.

Za nakup smučarskih čevljev je vredno porabiti dodaten čas in energijo, da dobite pravi čevelj s pravim takoimenovanim "boot fittingom". Z napačnimi smučarskimi čevlji vas bodo bolele noge, težko boste smučali  in posledično imeli slabše vodenje le teh.

KAKO PRAVILNO IZBRATI DOLŽINO SMUČARSKIH ČEVLJEV

Zelo pomembno je, da ima vaš smučarski čevelj pravilno dolžino, saj napačna izbira številke lahko privede do več različnih težav. Če je čevelj prevelik in je v pancerju preveliko prostora, začne noga posledično napajati prste z krvjo v želji zapolnitve dodatnega prostora v pancerju.Ta napetost pripelje do različnih bolečin, kot so: krči, žulji, omrtvinčenje noge.. Zaradi premikanja stopala lahko prihaja tudi do trenja pokostnice ob jeziki smučarskega čevlja, kar lahko dodatno povzroča bolečino. Odveč je izgubljati besede z premajhnimi čevlji, saj razen otrok, ki jih noga še raste, ostali teh problemov ne čutimo, predvsem je pomembno pravilno prilagajanje smučarskega čevlja nogi. 

Pomembno je, da storite vse kar je potrebno, da dobite prave smučarske čevlje za vašo nogo že od začetka. Naš namen je, da vam zagotovimo vse potrebne informacije, ki jih potrebujete, da se boste lažje in pravilno odločili o posameznih parametrih in velikosti smučarskega čevlja, ki je primeren za vašo nogo. 

1. VELIKOST SMUČARSKIH ČEVLJEV

Velikost smučarskih čevljev se merijo po lestivi Mondo Point, ki temelji na dolžini noge v centimetrih. Če dolžina noge meri 28.5 cm je vaša Mondo številka 28.5. Velikost zunanje školjke je zato najboljši način za določitev pravilne velikosti. Da to dosežemo moramo odstraniti notranji čevelj, nato golo nogo vstavite v školjko čevlja in jo potisnete naprej, tako začutite, kako se vaš najdaljši prst na nogi udobno dotika konca školjke. V naslednjem koraku je potrebno preveriti prostor razdalje med peto in zadnjo stranico školjke. Velikost prostora lahko preverite s koščkom lesa z znano debelino. Če imate prostora od 15 do 20mm, ste izbrali pravo velikost smučarskega čevlja.

2. PRAVILNA IZBIRA VELIKOSTI

Ko čevlje prvič obuvate, se vam lahko zgodi, da je občutek neprijeten. To je normalno.

Napaka pri nakupu novih smučarskih čevljev, je da pozabite oceniti velikost čevlja, še predno ga zapnete in do konca nazaj potisnete peto, tako, da upognete koleno naprej. Z tem preprostim dejanjem prinesete vašim prstom dodaten prostor, ki ga potrebujejo. Smučarski čevelj, je prav tako, potrebno na nogi testirati vsaj 10 do 15 minut, priporočano pa je tudi, da ves čas čevelj upogibate.

 

Vaša noga in stopalo sta edinstvena, tako po višini kot po dolžini, zato je poleg dolžine treba določiti tudi širino in po njej prilagoditi pravilen izbor modela smučarskega čevlja. Smučarske znamke proizvajajo različne širine smučarskih čevljev v vseh razredih. Zato je pomembno izbrati primeren model določenega proizvajalca, ki se bo kar v največji meri prilagajal paremetrom vašega stopala.

3. DODATNA PRILAGODITEV STOPALU

Ne glede na veliko izbiro smučarskih čevljev, po naših izkušnjah, vsaj polovica posameznikov potrebuje prilagoditev po meri, saj nista nogi po dolžini in širini nikoli sorazmerni (ozka peta, širok sprednji del stopala). Zunanja školjka čevljev je iz trde plastike, zato lahko razmerje med obliko nog in obliko čevljev povzroča težave. Čevlje pa lahko do neke mere po dolžini in širini termično raztegujemo ter jih brusimo.

Individualno prileganje smučarskih čevljev že dolgo ni več namenjeno samo tekmovalcem in najboljšim smučarjem ampak vsem smučarjem.

Smo največji specialist za prileganje smučarskih čevljev oz tako imenovani "boot fitting" v regiji. Naša prednost in posebnost je natančna izmera nog in stopal s šestimi kamerami, ki precizno posnamejo obliko noge in tako zabeležijo vse njene pomembne mere ter pomagajo pri izbiri in prilagajanju čevljev. Vsi podatki se shranjujejo v bazo, iz katere lahko tudi kasneje razberemo kakršnekoli spremembe na nogi (rast, občutljivost, širino in možne spremembe stopala).

Smo specialisti za smučarske čevlje, smuči in ostalo smučarsko opremo. Obenem imamo eno izmed največjih izbir čevljev vseh znamk več različnih modelov in strokovnjake, ki vam svetujejo ter pomagajo pri odločanu za prave smučarske čevlje.